Narsist erkek pişman olur mu sorusu çok fazla geldiği için bu soruyu özelde inceleyeceğiz. Ancak muhtemelen erkekler gururlarına yediremedikleri için narsist kadın pişman olur mu sorusu almıyoruz.
Bu soruyu/sorunu birkaç açıdan inceleyeceğiz. Eğer okumadıysanız bu yazıya devam etmeden önce Narsist Hata Yaparsa yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Narsist pişman olur mu sorusunun cevabı baştan vererek başlayım; Evet, narsist olsa da yapılan hataların sonucunda pişmanlık hissedilir. Asıl bilinmesi gereken, narsist bir kişilikte bu pişmanlığın kendi iç dünyasında ve çevresinde yansıması nasıl olur?
Narsist karakter doğası gereği her zaman güçlü görünmeyi ister. Pişmanlık duygusu ise zayıflık göstergesi olacağı için bunu hissetse bile kabullenmek istemez. Bir iş/olay sonucunda pişmanlık duyuluyorsa ya narsist’in direk yaptığı bir hata ya da kontrol edemediği bir nokta ortaya çıkmıştır. Her iki durumda da narsist mutlak hakimiyetini koruyamamış ve istediği sonucu elde edememiştir.
Pişmanlık duygusu hissedildiğinde narsist’in iç dünyasında bir savunma mekanizması hızla görevi ele alır. Bu savunma mekanizması ya pişman olmaması gerektiğini ya da pişman olacaksa bile bunun “sorumlularının” da (bu sorumlular arasında genelde kendisi yoktur) belirlenmesi gerektiğini narsist’e telkin eder.
Bu iç telkinler narsist’in kafasının içinde o kadar çok tekrarlanır ki, sonunda “aslında ortada pişmanlık duyacak hiç bir şey yok” diyecektir ya da “bu sonuçlardan dolayı ben değil -onlar- pişman olmalıdır” diyecektir.
Özel bir durum olarak gerçekten duyduğu pişmanlığı dışa vuracak kadar iş ciddi noktalara geldiyse, bu durumda da iç dünyasında oluşturduğu savunma mekanizması ona “pişmanlığını açıklamış olsan da bunu doğru ifade et ve sonuç olumsuz olsa bile olabilecek en az zararla atlatılmasını senin sağladığını herkes bilsin” telkininde bulunacaktır.
Bakınız : Narsist hata yaparsa!
Peki Bu Durumda Ne Yapmalı?
Yapılacak en büyük hata narsistin pişmanlığını kabul etmesi için üzerine gitmek, bunu itiraf etmesi için onu zorlamak olacaktır.
Doğru yaklaşım, hatalarını ona suçlamadan göstermektir. Aslında bu hataların oluşmaması için yeterli çabayı sarf ettiğini herkesin gördüğünü söylemek narsistin kafasındaki savunma duvarında büyük bir yıkıma yol açacaktır. Bu duvarı yıktıktan sonra içeriye girmek için bundan çok daha zor görevleri/işleri başarıyla yapacağına inandığınızı belirtmek onu rahatlatacak ve bir diğer durum için motivasyonunu artıracaktır.
Bu yaklaşımla elinizde uçmaya hazır ve siz ne derseniz o tarafa kanatlanacak bir narsist olacaktır.
Siz de yukarıda anlatılan gibi bir narsistle yaşıyor musun ya da yaşadınız mı? Ne gibi sorunlarla karşılaştınız, bu sorunları nasıl aştınız? Yorumlarda belirtin ve aynı sorunu yaşan binlerce insana ilham kaynağı olun.